Projektjeink

GINOP 6.2.7-20-2021-00019

GINOP 6.2.7-20-2021-00019

Turizmus-vendéglátás Ágazati képzőközpont kialakítására kerül sor a

 Kisvárdai Szakképzési Centrumban

A Kisvárdai Szakképzési Centrum 2021. július 1-vel induló projektjének célja, hogy a megfelelő infrastrukturális és szakmai felkészülést követően, a megszerzett ismeretanyagokra támaszkodva, a kialakított infrastruktúra bázisán a centrum Turizmus-vendéglátás ágazatban működő Ágazati Képzőközpontot alapítson.

A 280 millió forint európai uniós támogatás segítségével megalapuló képzőközpontban a projekt keretében kialakított tanszállónak, valamint az alapításban és működtetésben együttműködő partner valós munkakörülményeket biztosító gyakorlati helyének, illetve humán erőforrásának bevonásával a tanulók az előírtaknak megfelelő tudás és valós munkahelyi tapasztalat birtokában fejezik be tanulmányaikat, és az elvárásoknak megfelelően képzett szakemberként lépnek be a munka világába. A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósul meg.

 

A "Centrumban Kisvárda sava-borsa - Turizmus-vendéglátás Ágazati képzőközpont kialakítása a Kisvárdai Szakképzési Centrumban" című projekt eredményeként Kisvárdán létrejövő Ágazati Képzőközpont képzésein részt vevők motiváció és a szakma iránti elkötelezettsége megerősödik, ezért várhatóan nem lesz jellemző a pályaelhagyás vagy elbocsátás. Az egy munkáltatónál eltöltött hosszabb szolgálati idő bizonyítottan hatékonyabb a munkavállaló szakmai előmenetele szempontjából, amennyiben a munkáltató és munkavállaló kölcsönösen elégedettek egymással. Mindezen túl az ágazat népszerűsége sokkal könnyebben fenntartható, ha mind a képzés, mind a foglalkoztatás a stabilitás jegyeit mutatja. Így kiküszöbölhető a munkaerő-hiány, biztosítható a szakképzett munkaerő-utánpótlás és ez a munkaerő naprakész, versenyképes tudással fog rendelkezni.

Ezen célok eléréséhez nyújt támogatást Széchenyi 2020 program keretében, a GINOP-6.2.7-20 „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” Felhívás alapján megvalósuló projekt. A projekt legfőbb eleme egy tanszálló-tankonyha kialakítása ingatlan átalakítás-fejlesztés és eszközbeszerzések megvalósítása útján, de sor kerül képzések lebonyolítása, valamint egy 18 alkalmas szakmai műhelymunka sorozat megszervezésére is az alapításhoz és működtetéshez szükséges ismeretanyag megszerzése céljából. A projekt eredményeiről, valamint általában a szakképzési rendszer átfogó fejlődéséről-fejlesztéséről publikációs anyagok és zárótanulmány számol majd be a szakmai közönségnek. A projekt végéig, vagyis 2022. október 31-ig a fejlesztés eredményeként megtörténik az ágazati képzőközpont működtetésért felelős nonprofit gazdasági társaság megalapítása és cégbejegyzése.